Wersja
WCAG
Przejdź do
mapy strony
Przejdź do menu Przejdź do treści strony

SZPARAGI – ZŁOTO Z ZIEMI – Festiwal Szparagowego Smaku

W Mochach 3 czerwca 2017 r. odbyło się Przemęcki Święto Szparaga. Impreza zorganizowana została po raz pierwszy i cieszyła się sporym zainteresowaniem. Jej organizatorami byli Gmina Przemęt i Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Przemęcie oraz Powiat Wolsztyński, plantatorzy szparagów z ziemi przemęckiej i koła gospodyń wiejskich. Hasło wydarzenia – „SZPARAGI – ZŁOTO Z ZIEMI” to jednocześnie tytuł projektu realizowanego przez przemęcki samorząd. Święto zorganizowano przy wsparciu finansowym ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowego Systemu Obszarów Wiejskich Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Festiwal Szparagowego Smaku
Ważną częścią imprezy był Festiwal Szparagowego Smaku – prezentacja i degustacja potraw ze szparagów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z Moch, Kaszczoru, Radomierza, Błotnicy, Kluczewa, Starkowa i Perkowa. Było w czym wybierać, a wszystko było bardzo smaczne. Wielu nie tylko delektowało się potrawami na miejscu, ale kupowało więcej, także do domu – to przecież idealny pomysł na szybki i zdrowy niedzielny obiad. Koła serwujące szparagowe przysmaki brały także udział w konkursie kulinarnym. Przygotowane specjalnie na ten cel potrawy oceniała komisja w składzie której znaleźli się m.in. szefowie kuchni z restauracji „Stara Mleczarnia” w Mochach oraz „Trzy Jeziora” w Wieleniu oraz prof. Mikołaj Knaflweski i mgr Anna Zaworska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Obserwując prace komisji widać było, ze wybór nie był łatwy.
Ostatecznie za najlepszą potrawę uznano „Risotto czyli hiszpańska paella ze szparagami” przygotowaną przez KGW Starkowo i to ta potrawa znajdzie się w menu restauracji „Stara Mleczarnia” i „Trzy Jeziora”. Wysoko oceniono także „Szparagi w koszulkach” z KGW Błotnica (II miejsce) oraz „Szparagi w sosie kurkowym” z KGW Perkowo (III miejsce). Oczywiście wszystkie potrawy były bardzo smaczne. Znakomicie smakowała zupa szparagowa z mięsnymi klopsikami przygotowana przez KGW Mochy, rewelacyjne były również eskalopki szparagowe w sosie kurkowym serwowane przez KGW Kaszczor, przepyszna była lekka szparagowa przekąska śniadaniowa z KGW Radomierz oraz sałatka szparagowa KGW Kluczewo.
Do przygotowania potraw wykorzystano 390 kg szparagów – 225 kg białych i 165 kg zielonych, które na ten ce przekazali plantatorzy z gminy Przemęt. Bardzo serdecznie dziękujemy!

Wyszukaj w serwisie
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors