Wersja
WCAG
Przejdź do
mapy strony
Przejdź do menu Przejdź do treści strony

Ruszają dni otwarte w gospodarstwach producentów szparagów

Już w najbliższa sobotę, 20 maja, można odwiedzać gospodarstwa rolne biorące udział w Dniach Otwartych „SZPARAGI _ ZŁOTO Z ZIEMI” Zachęcamy do skorzystania z możliwości obejrzenia pracy przy zbiorze szparagów. Można też kupić szparagi prosto od producenta, a takie jak wiadomo są najlepsze. Dni Otwarte potrwają przez najbliższe cztery soboty – 20.05, 27.05, 3.06 i 10.06. Do gospodarstw zapraszamy w godzinach 10:00-13:00. Otwarte punkty oznaczone są specjalnymi tablicami.

Gospodarstwa, które możesz odwiedzić:

Robert Skorupka, Mochy, ul. Podgórna 3
Obszar uprawy: 46 ha
Odmiany: grolim, gymlim, cygnus, baklim, kumulus, awalim, vitalim.
Uprawa prowadzona jest od 15 lat
Szparagi trafiają do Niemiec i na krajowy rynek.

Gospodarstwo Rolne Przemysław Przymuszała, Solec, ul. Szkolna 40
Obszar uprawy: 30 ha
Odmiany: awalim, grolim, baclim.
Uprawa od 25 lat. Szparagi trafiają do Niemiec i na rynek krajowy.

Łukasz Lorenz, Solec, ul. Szkolna 31
Obszar uprawy: 14 ha
Odmiany: grolim, herkolim, awalim, cygmus, vitalim, primus.
Uprawa od 20-25 lat. Szparagi trafiają na rynek krajowy
oraz na eksport do Niemiec.

Miłosz Knop, Mochy, ul. Wolsztyńska 65
Obszar uprawy: 10 ha – szparag zielony, 6 ha – szparag biały
Odmiana francuska – prakoseb, derbela.
Odmiana holenderska – kumulus, baklin, grolim.
Uprawa od 2009 roku. Pierwszy gatunek jest eksportowany do Niemiec, pozostała cześć trafia na rynek lokalny – Warszawa, Poznań, Wrocław, Gorzów, Szczecin.

Tomasz Józefczak, Kluczewo, ul. Długa 7
Obszar uprawy: 7 ha
Odmiany: baklim, cymulus, grymlin, grolim, awalim, herkolim.
Uprawa od 10 lat. Szparagi trafiają na rynek krajowy.

Tomasz Szenknecht, Siekowo 63
Obszar uprawy: 5 ha
Odmiany: grolim, gijnlim, prius, fortems.
Uprawa prowadzona jest od 3 lat.
Szparagi trafiają na Wielkopolską Giełdę Rolno-Ogrodniczą S.A.

Gospodarstwo Rolne Barbara Jędrzejczak, Solec, ul. Szkolna 13
Obszar uprawy: 4,8 ha
Uprawa obejmuje w 90% odmianę białą i w 10% zieloną.
Uprawa od 25 lat. Szparagi trafiają do Niemiec i na rynek krajowy.

Sławomir Walkowiak, Przemęt, ul. Jagiellońska 28
Obszar uprawy: 4 ha
Odmiana holenderska – grolim, baklin.
Uprawa od 20 lat. Szparagi trafiają na rynek lokalny
Poznań, Wrocław.

Marlena i Jan Gorzelniak, Nowa Wieś, ul. Przemęcka 9
Obszar uprawy: 3 ha
Odmiany: grolim, avalim, baclim, placosep, darlis.
Uprawa od 2003 roku.
Szparagi trafiają na rynek niemiecki i krajowy.

Przetwórstwo szparagów

P.P.H. Malpol, Zakład Przetwórstwa Spożywczego,
Stanisław Malicki, Kąkolewo ul. Gruszkowa 2a,
Gotowe produkty ze szparagów trafiają do sieci handlowych.
Działalność od 1993 roku.

 

Wyszukaj w serwisie
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors