Wersja
WCAG
Przejdź do
mapy strony
Przejdź do menu Przejdź do treści strony

Oficjalne otwarcie sezonu szparagowego z Gminą Przemęt w roli głównej

29 kwietnia br., w Restauracji Nifty No. 20 w Poznaniu, odbyła się kolejna Szparagowa Konferencja Prasowa. To oficjalne rozpoczęcie sezonu szparagowego. Organizatorem konferencji jest co roku Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Na konferencji nie zabrakło oczywiście przedstawicieli z gminy Przemęt. Obecny był Wójt Gminy Przemęt, Janusz Frąckowiak, Dyrektor GCKiB w Przemęcie, Maciej Ratajczak, inicjatorka Przemęckiego Święta Szparagów, Dorota Gorzelniak oraz przedstawiciele producentów szparaga z gminy Przemęt – Bożena Knop i Stanisław Skorupka z Moch.
Podczas konferencji nagrodę „Srebrnych Szparagów” za propagowanie wiedzy o tym warzywie z rąk prof. Mikołaja Knaflewskiego oraz Mariana Jakobsze – Prezesa Polskiego Związku Producentów Szparagów otrzymała Dorota Gorzelniak. Gratulujemy!
Spotkanie było również okazją do poznania niecodziennych potraw ze szparaga. Szef kuchni Restauracja Nifty No. 20, Sergiusz Hieronimczak, serwował naprawdę świetne dania. Wśród potraw były m.in.: wędzony pstrąg ze szparagami, ośmiornica z zielonymi szparagami, kwaszone szparagi, tarta szparagowo-cebulowa, szparagi w cieście francuskim, spring rolls ze szparagami, tortilla szparagowa z z serem, sałatka ziemniaczano-szparagowa, grilowane szparagi a’la polonaise, potrawka z indyka z zielonymi szparagami… Wszystko pyszne, tak samo jak szparagowe potrawy serwowane przez panie z kół gospodyń wiejskich podczas Przemęckiego Święta Szparaga (8 czerwca br., Mochy). Konferencja była również okazją do zaproszenia wszystkich, także za pośrednictwem obecnych mediów, do Moch, na święto szparaga.

Wyszukaj w serwisie
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors