Program konferencji „Szparagi – złoto z ziemi – Naturalny Smak Zdrowia”
08.06.2019 r. Restauracja „Stara Mleczarnia” w Mochach

10.00 – Otwarcie konferencji i powitanie gości

– Wójt Gminy Przemęt, Janusz Frąckowiak

10.30 – „Ochrona szparagarni przed chorobami, szkodnikami i chwastami z elementami uprawy ekologicznej”

– prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski,

11.45 – Przerwa,

12.00 – Pokaz sortowania i obróbki szparagów,

12.15 – „Razem czy osobno – jak efektywnie promować przemęckie szparagi” – Hubert Gonera,

13.30 – Przerwa,

13.45 – Pokaz sortowania i obróbki szparaga,

14.00 – Prezentacja gminy i jej możliwości rolniczych, turystycznych i kulinarnych – Maciej Ratajczak,

14.30 – Przerwa,

14.45  „Szparagi – naturalny smak zdrowia –  zdrowa i dietetyczna wartość szparaga” – Marta Zygmanowska-Mykaj,

Program PIKNIKU SZPARAGOWEGO

Bezpośrednio po Konferencji goście przechodzą na stadion.

16:00 – powitanie przez prowadzących

16:05 – przemówienie wójta – powitanie gości

16:15 – 16:45 – występ przedszkolaków z Przedszkola Samorządowego w Mochach oraz uczniów z Zespołu Szkół w Mochach

16:45 – 17:15 – występ zespołu wokalnego „Gioielli” oraz grupy mażoretek „VENA” – grup działających przy GCKiB w Przemęcie

17:15 – 18:45 – pokaz kulinarny Janka Sowińskiego – uczestnika IV edycji programu telewizyjnego MasterChef Junior oraz warsztaty kulinarne dla najmłodszych

18:45 – 19:00 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich ph. „Festiwal szparagowego smaku”

19:00 – 19:20 – Zumba w wykonaniu słuchaczek Uniwersytetu Trzeciego Wieku

19:30 – zabawa taneczna