Wersja
WCAG
Przejdź do
mapy strony
Przejdź do menu Przejdź do treści strony

Szparagi – złoto z ziemi – Naturalny Smak Zdrowia

Gmina Przemęt – Partner KSOW informuje, że w dniu 6 maja  2019 r. podpisana została umowa z Samorządem Województwa Wielkopolskiego na realizację operacji „Szparagi – złoto z ziemi – Naturalny Smak Zdrowia”. Kwota kosztów kwalifikowalnych operacji wynosi: 21 459,78 zł. Operacja mająca na celu zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planuje się, iż w wyniku realizacji operacji osiągnięte zostaną następujące rezultaty:

  • Wyłonienie grupy liderów producenckich, których działania skierowane będą na szeroko rozumianą promocję szparaga jako produktu regionalnego, tradycyjnego, pochodzącego z ziemi przemęckiej.

Poza tym, efektami mierzalnymi będą:

  • organizacja konferencji „Szparagi – złoto z ziemi – Naturalny Smak Zdrowia”,
  • organizacja dni otwartych w 10 gospodarstwach  uprawiających szparagi,
  • organizacja festynu rodzinnego jako imprezy towarzyszącej,
  • organizacja konkursu kulinarnego  oraz 7 stosik Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Przemęt z przyrządzonymi potrawami ze szparagów,
  • organizacja wystawy maszyn rolniczych używanych przy produkcji szparagów,
  • organizacja stoiska producentów oraz stosika Polskiego Związku Producentów Szparaga,
  • organizacja pokazów sortowania i obróbki szparagów,
  • wydruk ulotek promocyjno – informacyjnych,
  • wydruk plakatów zapowiadających imprezę,
  • wydruk rollupów promujących wydarzenie,
  • wydruk plansz PCV – oznakowanie na terenie gospodarstw i pól uprawnych,
  • realizacja filmu reportażowo-dokumentalnego.

Rezultatem długofalowym będzie lepsza współpraca producentów i przetwórców szparagów oraz rozpoczęcie prac związanych z promocją przemęckiego szparaga jako wartościowego produktu rolnego kojarzonego z wysoką jakością miejsca pochodzenia poprzez Szlak Kulinarny.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wyszukaj w serwisie
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors