Wersja
WCAG
Przejdź do
mapy strony
Przejdź do menu Przejdź do treści strony

Pieczenie rogali – zajęcia kulinarne w Przedszkolu w Buczu

Zajęcia kulinarne w naszym przedszkolu odbywają się bardzo często, można powiedzieć,  że wpisały się w harmonogram naszych działań. Wszystko to, za sprawą zainteresowania  i zaciekawienia przedszkolaków. Nasze maluszki chętnie bawią się w „KUCHCIKOWO”  i podejmują prace związane z przygotowywaniem potraw. Jednym z ulubionych przysmaków dzieci są rogaliki zrobione z ciasta półfrancuskiego i przełożone masą makową lub, po prostu, marmoladą. Te chyba smakują najbardziej i są łatwe do przygotowania. Mając na uwadze obchodzone w listopadzie imieniny Marcina, po raz kolejny podjęliśmy wyzwanie pieczenia rogali. Działania kulinarne poprzedziły zajęcia dydaktyczne, podczas których przedszkolaki poznały legendę o św. Marcinie, który znany był ze swej dobroci i pomocy biednym.  Pewnego dnia odwiedzając swoich wiernych na białym koniu okazało się, że ten zgubił podkowę. Znalazł ją cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto, a gdy rogale były już upieczone rozdał je potrzebującym i ubogim. Mamy świadomość, że niezwykle istotne znaczenie ma legenda w wychowaniu małego dziecka. Jej przekaz kształtuje odpowiednie postawy i wartości. Uczy wrażliwości, pokazuje konieczność dzielenia się  z innymi, wyrabia szacunek dla drugiego człowieka. Dzieci z zachwytem słuchały treści, chętnie wypowiadały się na jej temat, podkreślały w swoich wypowiedziach, że trzeba się dzielić z innymi. Z takim samym zaangażowaniem przystąpiły do pracy kulinarnej. Zapoznawszy się z tradycją, składnikami oraz sposobem przygotowania rogali, samodzielnie podjęły działania pod okiem wychowawców-opiekunów. Z zaangażowaniem wałkowały ciasto, formowały rogaliki, nadziewały je marmoladą i lukrowały a następnie przekazały je do kuchni, gdzie rogaliki piekły się pod fachowym okiem kucharek. Takie zajęcia, wprowadzające dzieci w świat sztuki kulinarnej pozwalają zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu, dotyku. W naszym przedszkolu stwarzamy dzieciom takie możliwości, które pozwalają im samodzielnie działać, wzbogacać wiedzę i umiejętności, nabywać prawidłowe nawyki żywieniowe, przestrzegać zasady czystości  i higieny podczas przygotowania potraw oraz  bezpieczeństwa w kuchni. Warto nadmienić, że zajęcia kulinarne sprawiają dzieciom mnóstwo przyjemności, a odpowiednio zorganizowane rozwijają zainteresowania i przygotowują do życia dorosłego. Zapachu rogalików unoszącego się w całym przedszkolu, nie da się opisać. Było wyjątkowo, a przede wszystkim pracowicie   i smacznie!

                                                                                                             Edyta Kaczmarek

                                                                                                           Marta Kiernicka

Wyszukaj w serwisie
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors