Program konferencji „Szparagi – złoto z ziemi – Naturalny Smak Zdrowia”
08.06.2019 r. Restauracja „Stara Mleczarnia” w Mochach
10.00 – Otwarcie konferencji i powitanie gości
– Wójt Gminy Przemęt, Janusz Frąckowiak
10.30 – „Ochrona szparagarni przed chorobami, szkodnikami i chwastami z elementami uprawy ekologicznej”
– prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski,
11.45 – Przerwa,
12.00 – Pokaz sortowania i obróbki szparagów,
12.15 – „Razem czy osobno – jak efektywnie promować przemęckie szparagi” – Hubert Gonera,
13.30 – Przerwa,
13.45 – Pokaz sortowania i obróbki szparaga,
14.00 – Prezentacja gminy i jej możliwości rolniczych, turystycznych i kulinarnych – Maciej Ratajczak,
14.30 – Przerwa,
14.45 „Szparagi – naturalny smak zdrowia – zdrowa i dietetyczna wartość szparaga” – Marta Zygmanowska-Mykaj,
Program PIKNIKU SZPARAGOWEGO
Bezpośrednio po Konferencji goście przechodzą na stadion.
16:00 – powitanie przez prowadzących
16:05 – przemówienie wójta – powitanie gości
16:15 – 16:45 – występ przedszkolaków z Przedszkola Samorządowego w Mochach oraz uczniów z Zespołu Szkół w Mochach
16:45 – 17:15 – występ zespołu wokalnego „Gioielli” oraz grupy mażoretek „VENA” – grup działających przy GCKiB w Przemęcie
17:15 – 18:45 – pokaz kulinarny Janka Sowińskiego – uczestnika IV edycji programu telewizyjnego MasterChef Junior oraz warsztaty kulinarne dla najmłodszych
18:45 – 19:00 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich ph. „Festiwal szparagowego smaku”
19:00 – 19:20 – Zumba w wykonaniu słuchaczek Uniwersytetu Trzeciego Wieku
19:30 – zabawa taneczna
Ulotka – SZPARAGI – ZŁOTO Z ZIEMI
Plakat – SZPARAGI – ZŁOTO Z ZIEMI