Podczas omawiania tematyki dotyczącej różnych zawodów, grupa starszaków postanowiła zamienić się w piekarzy, ponieważ zajęcie poświęcone było tradycji pieczenia chleba.
Dzieci na podstawie historyjki obrazkowej poznały kolejne etapy powstawania chleba , począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Dzieci poznały także różne rodzaje ciemnego i jasnego pieczywa. Zajęcia miały również na celu uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza. Inauguracją całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu. Mali piekarze jak zawsze ochoczo przystąpili do pracy. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki i z niecierpliwością czekaliśmy aż ciasto wyrośnie. Świeży, chrupiący i zdrowy chleb smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki.
Przygotowała:
Aneta Hamrol